Közel kétszáz éves a fényképezés, a képek felbecsülhetetlen értékűek, amiket nem lehet visszaszerezni, ha megsérülnek vagy eltűnnek. A digitális világban már számos módja létezik a fotók biztonságos archiválásának.

Fotótárolás

Évente fotók ezrei tűnnek el természeti katasztrófák, tűzvészek, tönkrement merevlemezek, ellopott laptopok, elhagyott pendrive-ok és egyéb kellemetlenségek miatt. A fotómentési nap alkalmából a Kingston Digital összegyűjtött néhány praktikus tanácsot, és megtudhatjuk milyen tárolómegoldásokat részesítünk előnyben mi magyarok.

Néhány évtizede még filmre, analóg módon fotóztunk, ám a digitalizációnak köszönhetően végtelenné vált a megörökíthető emlékek száma. Ezzel párhuzamosan a képek mentésének fontossága is jelentősen megváltozott. Míg régebben az emberek elsősorban az időjárás viszontagságaitól féltették a fényképeket, és ezért gondosan becsomagolva, biztos helyre dugták őket a házban, addig ma már számos lehetőségünk van rá, hogy megóvjuk felvételeinket, egy kis extra időbefektetéssel.

5 tipp a fényképek biztonsági mentéséhez

Soha nem árt, ha másolatot készítünk a digitális emlékeinkből, de nem kell több évnyi képet egy nap alatt lementenünk. Ha megfogadjuk az alábbi javaslatokat és időről-időre elvégezzük a szükséges lépéseket, könnyedén megmenthetjük fotóinkat a megsemmisüléstől:

  1. Érdemes jó minőségű flash memóriára menteni a képeket a fényképezőgépünkről és a telefonunkról, például SD- vagy microSD-kártyára, vagy nagyobb méretű, titkosított pendrive-ra. Ezek előnye, hogy kapacitásuktól függően óriási adatmennyiség, akár egy évtizednyi fotó is elfér rajtuk. A nagyobb biztonság érdekében egyszerre több eszközre is mentsük el a felvételeket.
  2. Készítsünk biztonsági másolatot a fotókról a számítógép merevlemezére, és rendszeresen másoljuk át a merevlemez tartalmát egy külső merevlemezre is.
  3. Használjuk valamelyik felhőszolgáltató tárhelyét. Számtalan ingyenes lehetőség közül választhatunk, amelyek automatikus biztonsági mentést is készítenek az eszközeinken lévő képekről. A legismertebbek pl. azApple iCloud, a Microsoft OneDrive, a Google Photos, a Flickr, a Dropbox és az Amazon’s Prime Photos. Ha több ezer képet vagy a teljes merevlemezünk tartalmát szeretnénk elmenteni, akkor már érdemes igénybe venni a fizetős tárhely szolgáltatások valamelyikét is.
  4. Válogassuk át, majd nyomtassuk ki a fotókat és készítsünk belőlük albumot. Ez az egyik legjobb módja, hogy megakadályozzuk a digitális veszteségeket.
  5. Mentsük a papírképeket is! Mindenkinek vannak még az online korszak előttről származó családi fotói, amiket nagy becsben tart. Szánjunk rá egy kis időt és rendszerezzük az összes felvételt,majd digitalizáljuk őket szkennerrel vagy a telefonunk kamerájának a segítségével.

Mi jellemző ránk, ha a kép- és videofájlok tárolásáról van szó?

A Kingston Digital saját felmérése alapján a következőket állapította meg:

  • A pillanatfelvételeket a kitöltők 69 százaléka általában a számítógépére menti, 57 százalékuk külső merevlemezre, 45 százalékuk pedig a felhőben tárolja őket. USB-kulcsra csupán 12 százalék menti az adatait, 8,5 százalék pedig egyáltalán nem készít biztonsági mentést.
  • Bármilyen eszközre történik is a képek mentése, a válaszadóknak csak a 2,3 százaléka titkosítja ezeket az eszközöket. Így, ha esetleg elhagyják vagy ellopják tőlük a laptopjukat, vagy a hordozható adattárolójukat, illetéktelenek is könnyen hozzáférhetnek ezekhez a fájlokhoz.
  • Azok között, akik használnak SD vagy microSD-kártyát a kép- és videofájlok tárolására, a 32 GB-os kapacitás a legnépszerűbb, a megkérdezettek 32,3 százaléka ezt részesíti előnyben. Ezt követi a 64 GB-os kártya 23,1 százalékkal, majd a 128 GB-os verzió 10,8 százalékkal. A 256 GB-os vagy annál nagyobb tárhelyű kártyát a válaszadók csupán 4,6 százaléka használ.
  • Memóriakártya-vásárlásnál a kapacitás (80 százalék), a sebesség (56 százalék) és a megbízhatóság (55 százalék) a legfontosabb szempontok, az ár az utolsó helyen szerepel a rangsorban (3 százalék), ami annak tudható be, hogy ma már pár ezer forintért hozzájuthatunk egy nagy kapacitású kártyához.

„Bár az utóbbi időben a felhő egyre elterjedtebbé vált, ez önmagában nem elég biztonságos módja a fotók és videók mentésének. Az újabb és újabb adatlopási módszerekkel egyre sérülékenyebbé válnak az online tárhelyek, ezért olyan kiegészítő megoldásokra – például titkosított pendrive-ra – is szükség van, amelyekkel fizikailag is magunknál tarthatjuk az adatokat” – hangsúlyozza Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere.