Várhatóan szeptember második felében jelenik meg a magyarországi boltokban a Panasonic új hibrid, teljes képmezős, tükör nélküli fényképezőgépe a LUMIX S5.

LUMIX S5

A gép központi eleme a 24,2 megapixeles, 35 mm-es, teljes képmezős CMOS képérzékelő, amivel nagyon tiszta képeket lehet készíteni. A zajt még ISO 51200 érzékenység mellett is minimális szinten tartja a készülék, ami különösen jól jön gyenge fényviszonyok között.

A tükör nélküli hibrid fotó/videó fényképezőgépek közül a LUMIX márka rendelkezik az egyik legszélesebb választékkal a 4K 10-bites videorögzítésre képes fényképezőgépek piacán.

A termékcsalád legújabb tagja 4K 60p/50p 4:2:0 10-bites és 4K 30p/25p 4:2:2 10-bites belső rögzítésű felvételekre is alkalmas, és 4K 60p/50p 4:2:2 10-bites HDMI kimenetet is biztosít.

Mozikamera képességek

Egyedi hőelvezető technológiája hosszú időtartamú videofelvételt tesz lehetővé. Mozikamera képességet jelent, hogy a modell 14+ fokozatos dinamikus tartományt biztosít.

A különböző felvételi formátumok és üzemmódok között megtalálható a 4:3 anamorfikus mód, a gyorsított és lassított felvétel a 4K/60p intervallumos felvétel és a 4K HDR is.

A mélytanulásos technológia, amely valós időben ismeri fel a fotózni kívánt alany „típusát és részeit”, így az emberi szemet, arcot, fejet és testet, különösen gyors és precíz autofókuszt tesz lehetővé fotó és videó üzemmódban egyaránt.

A készülék testében lévő 5-tengelyes képstabilizátor és a LUMIX S sorozat objektívjeiben megtalálható 2-tengelyes optikai képstabilizátor egyesítésével létrehozott 5-tengelyes megoldás semlegesíti a fényképezőgép remegését, így jóval hosszabb záridőt is alkalmazhatunk.

Ezek a képességek a teleobjektíves képeknél és a gyenge fényviszonyoknál vagy az egy kézzel készített felvételeknél különösen előnyösek.

Az új, 2 400 mAh kapacitású akkumulátor révén az S5 egy töltéssel akár 470 kép (az élőképes keresővel) illetve 1 500 kép (energiatakarékos élőképes keresővel) elkészítését is lehetővé teszi. A fényképezőgép USB töltést és tápellátást is támogat. A fényképezőgép két SD kártyafoglalattal rendelkezik (UHS-IIx1 és UHS-I x1), és kompatibilis az 5GHz/2,4GHz Wi-Fi-vel, valamint a 4.2-es Bluetooth-szal.

Szoftverrel vezérelve

A benne lévő Tether szoftver segítségével a felhasználók a PC-jükről USB-kapcsolaton keresztül vezérelhetik a felvételkészítést és magát a gépet is. A szoftverrel a számítógép képernyőjén fotózás közben is visszanézhetők a képek.

A LUMIX Sync alkalmazás pedig mind az iOS, mind az Android telefonokon és tableteken teszi lehetővé az egyszerű, vezeték nélküli fotóátvitelt. Az alkalmazás segítségével ezekről az okos készülékekről távvezérelhető is a fényképezőgép.

A fényképezőgép kétféle típusban kerül a magyarországi boltokba, a DC-S5E-K ajánlott fogyasztói ára 719 990, a DC-S5KE-K-é 829 990 forint lesz.

Globális piaci háttér, versengő technológiák

Az első tükörnélküli, cserélhető objektíves fényképezőgépet 2004-ben dobta piacra az Epson, ez azonban még nem volt teljes képmezős(full frame) érzékelővel ellátva.

Látványos fordulatot 2018 óta vett a a tükörnélküli technológiával rendelkező fényképezőgépek(MILC) piaca. Abban az évben csatlakozott ugyanis a kamerapiac két meghatározó játékosa: a Canon és a Nikon is a „tükörnélküliek” klubjához.

Előbbiek kisebb méretűek, beleértve az objektíveket is, ezáltal könnyebbek, szinte hangtalanul exponálnak, szoftveresen sokkal jobban kezelhetőek, mint a régebb óta piacon lévő tükörreflexes(DSLR) társaik.

Az elemzők az év elején még a korábbiaknál gyorsabb felfutást jósoltak a tükör nélküli kameráknak. Aztán jött a koronavírus járvány, ami a Rise Above Research előrejelzése szerint idén 37 százalékos visszaesést okoz a digitális kamera piacon. Jövőre viszont már jön a visszakapaszkodás.

Összességében elmondható, hogy a tükör nélküli gépek 2018-ban elért 1,9 milliárd dolláros globális piaci mérete értékben öt év alatt közel megduplázódhat, 2025-re pedig a teljes digitális kamerapiac 39 százalékát adja majd.