A Panasonic bemutatta új, L-bajonettes, cserélhető, standard zoomtartományú LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6 (S-R2060) objektívjét, amelyet a professzionális felhasználásra szánt LUMIX S sorozat full-frame, digitális, cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépeihez terveztek.

Panasonic Lumix S

Az új LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6 könnyű, kompakt, standard zoomtartományú objektív, amely teljesen lefedi a 20 mm-es ultraszéles és a 60 mm-es standard gyújtótávolság közötti tartományt, sokoldalú felhasználást biztosítva a tájképektől kezdve a pillanatfelvételekig.

A széles látószög megkönnyíti a beltéri fotózást, ahol behatároltak a terek, és a 0,15 m közelikkel a gasztrofotózást is támogatja. A LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6 objektív a videózásban is jól használható, mert úgy tervezték, hogy felvétel közben elnyomja a nemkívánatos „focusbreathing” hatást, azaz az élességállítás következtében megváltozó gyújtótávolság jelenségét, ami eddig komoly hiba volt a fényképezéshez tervezett cserélhető objektíveknél.

Az objektív főbb elemei

Az objektív csoportba rendezve összesen 11 elemet tartalmaz, többek között 2 aszférikus lencsét és 3 ED (extra-alacsony szórású) lencsét, amelyek hatékonyan csökkentik a tengelymenti és a nagyításból eredő kromatikus aberráció jellegű színhibát.

Az asztigmatizmust is képesek korrigálni az aszférikus lencsék, amelynek köszönhetően kiváló felbontás érhető el. Ezenfelül, az UHR (ultramagas törésmutatójú) lencsék egyenletes képminőséget nyújtanak a kép közepétől egészen a szélekig, és fontos szerepet játszanak a méretcsökkenésben.

A hordozhatóság szempontjából nagy előny az objektív mindössze 350 grammos súlya. A por- és cseppálló kivitellel pedig mostoha körülmények között, akár -10 fokban is használható az eszköz, de nem jelent garantált védelmet, ha a gépet közvetlenül éri por, vagy víz. Az objektív elején található fluor alapú bevonat taszítja a vizet és az olajat is. A szűrő átmérője 67 mm, és a kör alakú rekesz 9 lamellából áll.