A Canon hivatalosan is bemutatta az EOS R5 és az EOS R6 teljes képmezős, tükör nélküli fényképezőgépeket. Az előbbi modell professzionális felhasználásra szánt gép, utóbbi a komoly hobbifotósok számára készült.

Canon EOS R5 R6

Hangtalan felvételek

A következő generációs CMOS érzékelő technológiával kombinált, nagy teljesítményű RF objektívek lehetővé teszik a felhasználók számára a még nagyobb részletességű, az iparágon belüli legnagyobb sebességű képrögzítést. Az új gépek az elektronikus zárnak köszönhetően hangtalanul képesek felvételeket készíteni 20 kép/másodperc mellett, amelyhez teljesen automatikus expozíció (AE) és automatikus fókuszkövetés (AF) társul.

A felhasználók így a felvételeken szereplők megzavarása nélkül készíthetnek állóképeket, vagy videofelvételeket , bármely környezetben. A mechanikus és elektronikus első redőnyzár szintén lehetővé teszi a szupergyors, akár 12 kép/másodperc sebességű sorozatfelvétel készítését.

Canon EOS R5

Az EOS sorozaton belül az EOS R5 és az EOS R6 gépek esetében érhető el először az 5-tengelyes, vázba épített képstabilizátor (In-Body Image Stabilisation, IBIS) funkció. A készülékeket úgy tervezték meg, hogy alkalmazhatóak legyenek mind az IS rendszerrel, mind az RF objektívekkel való együttes felhasználásra.

Az érzékelő korrigálja a gépdöntésből és a függőleges tengely körüli elforgatásból adódó elmozdulásokat, gondoskodik az X-Y tengely mentén történő berázás és az optikai tengely körüli elforgatás kompenzálásáról is.

Az RF Mount széles átmérője gondoskodik arról, hogy a fény egészen a sarokpontokig bejusson az érzékelőkbe, az érzékelők elmozdulását pedig a vázba épített képstabilizátorral ellensúlyozzák. Az RF objektívek 54mm-es átmérője lehetővé teszi a nagyobb lencseméret alkalmazását, ez nagyobb mozgásszabadságot biztosít a váz IS rendszere számára, ami azt jelenti, hogy a képstabilizációval nem rendelkező RF objektívek is akár 8-lépésig terjedő képstabilizációs képességgel rendelkezzenek.

Még az IS funkcióval nem rendelkező objektívek esetében is hasznos lehet az EOS R5 és az EOS R6 fényképezőgépbe beépített képstabilizátor 5-tengelyes korrekciós hatása.

A világ leggyorsabb autofókusza

Az EOS R5-ös és EOS R6-os fényképezőgépek központi elemét képező DIGIC X processzor technológia – ugyanez a technológia található meg az EOS-1D X Mark III készülékben is – egyedülálló szintre emeli a jól ismert, következő generációs Dual Pixel CMOS AF II rendszer felvételi sebességét és megbízhatóságát – emeli ki a cég közleménye.

Cano EOS R6

A világ leggyorsabb autofókusza mindössze 0,05másodperces teljesítménnyel dolgozik, az EOS R5 pedig -6EV5 expozíciós érték mellett is képes fókuszálni, míg az EOS R6 az első EOS fényképezőgép, amely minimális-6,5EV4,5fényerő melletti autofókusz lehetőséget kínál. A nagy pontosságú autofókusz még gyengén megvilágított, illetve alacsony kontrasztú felvételi körülmények között is működik.

Az iTR AF X AF rendszer mélytanuláson alapuló AI ésarc-/szemfelismerő funkciója biztosítja, hogy a felvétel tárgya akkor is élesen látható legyen, ha nem kellő mélységélesség mellett kiszámíthatatlan mozgást végez. Még ha a fotózni kívánt személy el is fordítja a fejét egy pillanatra, a fókuszkövető funkció továbbra is követi.

A mélytanulási algoritmusokon alapuló, fejlett fókuszkövetési funkció képes felismerni az emberi arcot és szemet, ami már kiegészül a macska, kutya és madár felismerési képességével, álló és mozgó helyzetben egyaránt.

Az EOS R5 és EOS R6 nagy pontosságú fókuszálási és fókuszkövetési képességekkel rendelkezik, a felvétel tárgyának méretétől, testhelyzetétől, irányától, illetve az arc helyzetétől függetlenül, ezáltal még a kiszámíthatatlan mozgást végző alany is magabiztosan fotózható.

Sokoldalú kapcsolódás

A beépített bluetooth és wifi kapcsolatnak köszönhetően, az EOS R5 (5Ghz wifi8)és az EOS R6 (2.4Ghz wifi8) okostelefonhoz és hálózathoz is könnyen csatlakoztatható, amely segíti a nagysebességű fájlmegosztást és az FTP/FTPS átvitelt.

Ez a funkció lehetőséget ad a fényképezőgépek Camera Connect és EOS Utility alkalmazásokon keresztül történő távoli irányítására, ha wifin vagy nagysebességű USB 3.1 Gen 2 csatlakozás segítségével Windows PC-vel vagy Mac-kel kötik össze azokat.

A tartalomtovábbítás ugyanolyan fontos, mint a kép- vagy videofelvétel rögzítése: az EOS R5 és az EOS R6 gépek automatikusan továbbítják a képfájlokat az eszközről az image.canon felhőplatformra, ahonnan könnyen oszthatók, nyomtathatók vagy  továbbíthatók a Google Photos, vagy Adobe Cloud munkafolyamatokhoz.

Masszívabb akkumulátorok, új markolat és antennarendszer

Az EOS R5 és az EOS R6 fényképezőgépekhez új, hosszabb élettartammal rendelkező akkumulátorok társulnak, amelyek kompatibilisek az összes többi, LP-E6 sorozathoz tartozó akkumulátort használó fényképezőgéppel. Az LP-E6NH felváltja az LP-E6N típusú akkumulátort, 14%-os kapacitásnövekedésének köszönhetően 2130mAh teljesítménnyel rendelkezik, ezáltal hosszabb felvételi időt biztosítva a felhasználók számára.

A BG-R10 akkumulátor-markolat lehetővé teszi az EOS R5 és az EOS R6 fényképezőgépekkel való hosszabb ideig tartó, zavartalan felvételkészítést. Jól alkalmazható esküvőkön, a természetben való fotózáshoz, és a kezdő fotósok számára is. Az új akkumulátor-markolat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy két akkuval töltsék a vázat (LP-E6/N/NH). Függőleges tartásban készített felvételek esetén a markolat egyúttal megkönnyíti az eszköz megtartását is.

Az akkumulátor-markolathoz hasonló kiképzésű wifi-s fájltovábbító és 2×2 MIMO antenna a gyorsabb és nagyobb hatótávolságú átvitelt szolgálja. A WFT-R10 emellett kiterjesztett hálózati feldolgozási képességgel rendelkezik, lehetővé téve az SFTP  fájltovábbítást wifin keresztül, valamint gigabites Ethernet csatlakozás révén.